20. mai 2009

Thomas Fürth - Kairos Future AB #DIU's "Fremtidens lärande"

"Jeg har studert unge mennesker i 20 år, og ingen har så mye gull som dagens unge. Hvorfor studere unge? Jo, de er fremtiden! Det sier seg selv. De går i pensjon i 2050, men finns det pensjonærer da? Vi er så faste i nuet, vi klarer ikke tenke nytt så lett.
Dette er den første globale generasjonen, Peter Pan generasjonen - de blir ikke voksne slik vi ble voksne. Vi som er voksne sitter fast i vår ungdomstid. Det som var arbeide før, kaller vi fritiden! Idag prater vi rundt et bord på jobb, det kalte de fritid før. På fritiden graver vi i jorda, det kalte de arbeid før!
Fundamentale behov eller begjær? 3 Behov: Mat, søvn og kjælighet. Men en ipod er et begjær, og det er begjæret som bringer økonomien fremover.

Stammer, klaner og flex-livet! Familien må vi ikke lengre ha.

Kompetansekreavene i studier blir mer abstrakte. Ledere har vi i forholdet 1:30 i Sverige, Norge 1:15 England 1:8, vi må snart finne på våre egne jobber selv her, det er så få ledere i Sverige! Og selv om vi er her, så er vi litt fraværende, på google, twitter etc.. Invandrere: Den største kyrken i Stockholm er den muslimske. Skal jeg selge noe til en muslim, så tar det 1,5 år før han blir svensk....så både han og jeg er død før det blir noen handel. Vi får unge og gamle tenåringer snart! i 2040 vil 55åringer blir pensjonærere, og må gå på museum med barnbarn, det er ikke gøy å gå på museum med barnabarn i 25 år!

MOKLOFS - mobile kids with lots of friends
YUPPLOTS - young urban people/parents with lack of time (stressede, tidsklemma)
SALLIES - senior affluent life lovers enjoing a second spring!

Ungdommen idag skal ha alt! Hva er et godt liv? Frisk og bra form? De er dididualister og Homo Zappiens. Største trussel: Ingen valgmuligheter, ta feil avgjørelse. Volvo er idag ingen bil, det er en livsstil - idag.

Det gjelder i finne disse sub-kulturene/gruppene. Kjønnsskillene øker! Unge jenter er enda mer jenter i dag. Vi har en orientering mot opplevelser og livsstiler. Den doble utmaningen: Lytter de? Er vi tydlige?

Byd opp de unge til dans - finn ut hva de driver med, heng med gen x og y!
-eller neste generasjons eldre ungdommer (ansvarsløse og fulle av muligheter - 50åringer på MC!)?

Før i tiden var det eldre menn, som kjørte paralelle liv (på siden av familien) Nå kommer de yngre kvinnene, og vil ta over. Det er greit, men de guttene som blir skvist ut på sidelinjen må vi ikke glemme. Det er de vi bør hjelpe, sier Thomas.
Mer her på bloggen til Øystein Johannessen
Eller hele pdf- presentasjonen til Thomas her
Så da er jeg en YUPPLOTS, men som mann og en som er presset ut på sidelinjen, og må finne ut av min plass....

1 kommentar:

Anja sa...

Spennende og tankevekkende lesing. Mange viktige poenger å ta med seg videre, det er godt de er behørig dokumentert!

Og om du tror det eller ei så tror jeg du er en mann det er vanskelig å skyve ut på sidelinjen, selv om der finnes en ung dame som gjør iherdige ubevisste forsøk... ; )

Anja : )