28. jan. 2007

Web 2.0 - et paradigmeskifte på internett!

Wikipedia, YouTube, BitTorrent, Nettby, Flickr, MySpace... nye web applikasjoner som alle er åpne, gratis og brukerstyrte. Færre bruker vel idag Britannica Online når vi gratis kan gå inn på wikipedia. Få lager private hjemmesider, men bloggene eksploderer i antall. Jeg begynte faktisk å blogge i forrige uke! Du blogger sikkert også...ellers så begynner du trolig innen året er omme! Så, mest mulig skal deles, alt skal være åpent, alle skal kunne bidra og web'en er felleseie! Slik forstår jeg begrepet som kom allerede i 2004, og som godt på vei beskriver det internettet som vi har idag. Tilbake i 1995 hadde vi den gamle web'en. Nå etter dette paradigmeskiftet kaller vi altså de nye applikasjonene for web 2.0. Medieselskapet O'Reiley har frontet web 2.0 siden 2004, og skrev noe om det i 2005 og i 2006.

Det er ikke noe vi kan unngå, det er her alt. Endringen har skjedd, og skjer fortsatt, inne i folks hoder, på hardiskene og ute på internett. Delingskulturen som trolig oppstod med de første menneskene, blomstret opp i hippietiden og fikk et nytt liv med linux gjenoppstod med GNU GLP. GNU GLP fungerer slik at den programvaren som har denne lisensieringen tillater at alle kan viderutvikle programvaren, under forutsetning av at forbedringen blir delt fritt videre. En av hovedtankene bak er COPYLEFT.

Friheten til å få/delta gir derfor økt deling. Både teoretisk og vist i praksis har mindre filer og programmer vokst seg til store og komplette systemer. Eksempel: LINUX.

NONSTOP: Dette fungerer omtrent som et kjedebrev, som fortsetter og øker i utbredelse for hver dag. I web 1.0 (80-90 tallet) hadde de store selskapene og pengene mye makt, og mange sivilingeniører og nerder klarte å legge ut noe på nettet. I web 2.0 har pengene fortsatt mye makt, men mannen i gata har idag mulighet med enkle midler til å kringkaste sitt syn på alle ting. Han kan enkelt og gratis lage sin egen blogg, legge ut artikler på denne bloggen ifra mobilen på Dovrefjell, kommentere avisartikler, lage et nettsted, surfe gratis ifra bilen på bensinstasjonen i Notodden, sette opp egne servere uten å betale lisenser til programleverandører og i det hele leve et godt liv i cyberspace uten å være spesielt rik på hverken penger eller kunnskap.

SOLIDARITET: Dette med økte muligheter for alle har jo og blitt satt søkelys på med den nye pc-prosjektet som skal kunne gi fattige i Afrika tilgang på grønne pc'er som kan gå på dynamo eller solceller. DEMOKRATI: Frivillige organisasjoner kan også utnytte nettet til å spre sitt budskap, og trenger ikke lengre trykke opp dyre brosjyrer. «Speacers corner» finnes nå «et tastetrykk unna deg» og alle kan være talerør for det de vil. Selvsagt fører dette til mange perversiteter og vederstyggeligheter, men slik har det alltid vært siden verden først så; FRIDOM OF SPEACH, lenge før internett ble påtenkt. Grunnleggerene at internett lagde nettet nettopp med tanke på å skape et åpent sted hvor alle kunne bidra likt. Denne tanken er nå i web 2,0 i ferd med å realiseres.


Den norsk skolen er tuftet på solidaritet, demokrati og kristne/humanetiske verdier som omsorg og nettopp det å dele med andre. Web 2.0 er her og vi gleder oss alle til å hoppe inn i det!

Video om emnet finner du her eller i moroutgave her
_____________________________________
Slik forklares begrepet Web 2.0 på Wikipedia;

Web 2.0 er en populærbetegnelse på den nye situasjonen på World Wide Web med deltagerdrevne, interaktive nettjenester.

Med web 2.0 ønsker man å betegne den nye generasjonen sosiale nettjenester som har blomstret opp de siste årene, og som avhenger av aktiv deltagelse fra brukerne for å kunne ekspandere. Her inngår alt fra blogger til wikier og sosiale nettverkstjenester. Grunntanken går med andre ord ut på å ta i bruk kollektiv intelligens, i den forstanden at vi som nettbrukere jobber sammen eller innenfor samme rammer fremfor løsrevet på egen hånd. Eksempler her er hvordan bloggen, med mulighet for tilbakemeldinger og tilhørende diskusjoner, eller profilsider hos tjenester som Dagbladets Blink, har tatt over mye av markedet for de personlige hjemmesidene som hadde sin storhetstid rundt årtusenskiftet.

Begrepsproblematikk

Begrepet ble foreslått av Dale Dougherty i 2004, og har blitt videreført og popularisert av O'Reilly Media[1] og MediaLive International.

Web 2.0 som begrep var altså ment å favne et sett prinsipper og praksiser i tendensen man så i teknologiene på og bruken av Internett. I dag brukes web 2.0 om mye forskjellig, og er slik sett blitt en noe diffus kategorisering. Et spørsmål som man kan stille seg, er hvor det gamle nettet slutter og det nye begynner. Tross i navnet, er det ikke snakk om en «ny versjon» av Internett, det dreier seg i all hovedsak om en jevn utvikling. Gamle bruksområder av Internett som for eksempel Usenet-grupper (news), er helt og holdent drevet av brukerne, men trenger ikke engang å ta i bruk World Wide Web. Nettanalytikerne Mary Madden og Susannah Fox stiller her spørsmålet om dette vil inngå som web 2.0 eller web 1.0[2]

1 kommentar:

Unknown sa...

Leste artikkelen din i Skolemagasinet 1/2007 og fant frem til bloggen din.
Interessant lesing - blogg mer. Jeg kommer sikkert innom flere ganger..